Herfst is het seizoen dat iedereen weer begint met bakken. Nee, niet meer in de zon. Cake, taart en koek bedoel ik dan. Met van die heerlijk geurige kruiden erin, zodat je hele huis zo lekker gaat ruiken. En je eigenlijk meteen zin krijgt om die hele taart meteen in één keer op te eten. Zo ook met deze castagnaccio, ook bekend als kastanjecake.
Bakken zonder gluten
Oké, taart in één keer opeten, dat was een grapje natuurlijk.
De kunst met bakken is tegenwoordig om het aantal koolhydraten zo laag mogelijk te houden, en je baksel glutenvrij. En dat vind ik best lastig. Natuurlijk kun je een kant-en-klaar glutenvrij meelmengsel kopen, maar om de één of andere reden heb ik toch het idee dat dat niet gezond is. Dan experimenteer ik liever zelf in de keuken met zuivere glutenvrije meelsoorten.
Glutenvrij meel
Welke meelsoorten zijn eigenlijk glutenvrij? Dat is bijvoorbeeld boekweitmeel, dat ik graag gebruik voor pannenkoekjes. Of amandelmeel en kokosmeel, twee graag geziene gasten in koolhydraatarme baksels. En dan is er teffmeel, waar ik tot op heden nog niet mee geëxperimenteerd heb. Rijstmeel natuurlijk, ook nog niet in mijn keuken geweest vanwege het relatief hoge aantal koolhydraten (81 KH per 100 gram). Moeilijk, moeilijk. En ik wilde toch echt een keertje iets bakken zonder het bijna obligatoire amandelmeel.
Het werd kastanjemeel.
Terwijl daar toch ook best veel koolhydraten in zitten (74 KH per 100 gram). Maar ja, de nootachtige smaak van kastanjes past natuurlijk geweldig bij de herfst. En omdat het meel van zichzelf al een licht zoete smaak heeft, heb je minder zoetmiddel nodig voor je baksel. En dus ben ik toch aan het bakken geslagen. Kastanjecake!
Deze cake/koek heeft zijn oorsprong in Italië en wordt daar castagnaccio genoemd. Het is een vrij zware cake, het deeg zal niet heel erg rijzen. Dat komt omdat kastanjemeel vrij dicht is. Het voordeel is dat je aan een klein plakje meer dan genoeg hebt ;-)
In een echte castagnaccio zitten ook rozijnen, maar die heb ik vanwege de koolhydraten achterwege gelaten. De cake kan bij de koffie, maar ook als dessert geserveerd worden.
En de carbs?
Dat valt best mee. Tenzij je ketogeen eet natuurlijk. Ik haal 12 plakken uit de kastanjecake, en na de koolhydraten geteld te hebben, kwam ik uit op 14 KH per plakje. Koolhydraatbeperkt dus. Vind je dat toch te veel, snijd dan een plakje nog een keer door de helft. Scheelt de helft! En dat kan prima, want de castagnaccio is best machtig.
Ik serveer de castagnaccio met een lekkere klodder mascarpone. En als je dan je bordje leeg hebt, hoef je voorlopig even niks meer te eten!
Kastanjecake of castagnaccio
14 KH (per plakje)
Bereidingstijd: 10 minuten (plus 30 minuten oventijd)
Je hebt nodig voor 1 kleine cake (12 plakken):
600 gr kastanjemeel
800 ml water
2 el olijfolie
1 el erythritol gold (bruine ery)
1 handje pijnboompitjes
1 takje rozemarijn, naaldjes gehakt
1 snuf Himalayazout
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Hak de helft van de pijnboompitten grof.
- Doe het kastanjemeel in een beslagkom. Giet langzaam onder voortdurend roeren het water, 2 el olijfolie, de kokosbloesemsuiker en een snuf zout toe. Blijf goed roeren zodat er geen klontjes ontstaan, en er een crèmige massa ontstaat. Voeg dan de gehakte pijnboompitten toe en roer goed door.
- Doe het deeg in een met bakpapier beklede vorm en strijk glad. Strooi de hele pijnboompitten en de gehakte rozemarijn erover, en druppel 2 el olijfolie erover.
- Bak de kastanjecake in ca. 30-40 minuten gaar. Als het oppervlak van de cake kleine barstjes gaat vertonen, is de castagnaccio klaar.
Tips:
- Serveer de kastanjecake in kleine plakjes bij de koffie of als dessert, en geef er wat (lactosevrije) mascarpone bij, die je evt. licht zoet met wat kaneel en vanille.
- Vervang de (helft van) de pijnboompitjes door gehakte walnoten (niet meer notenvrij).
- Maal je niet om de koolhydraten, voeg dan een klein handje in warm water gewelde rozijnen aan het beslag toe voor een originele castagnaccio.
Vrij van gluten, noten en lactose. Bevat kokosbloesemsuiker.
Geschikt voor koolhydraatarm en Paleo.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: