Tomaten papaja soep

Tomaten papaja soep

Als je net zo jong bent als ik ;-) , kun je je wellicht het lied “File” van André van Duin herinneren (zie Youtube Toppop filmpje). “File … sta weer in de file…”. Een persiflage op ‘Feelings’ van Morris Albert.
Jawel, ook in 1976, toen dit nummer werd uitgebracht, had Nederland al last van files. En ook ik heb jaaaarenlang in de file gestaan. In de tachtiger jaren was dat bij de Velsertunnel (de Wijkertunnel was er toen nog niet), de laatste jaren voor ik naar Bremen vertrok heb ik vooral de files van Rotterdam en Den Haag getrotseerd.

Vorige week zijn de file cijfers voor 2014 gepubliceerd. In Nederland stond je gemiddeld 41 uur dat jaar in de file. En daarmee neemt Nederland de tweede plaats in, na België met 51 uur (Duitsland staat op 3 met 39 uur). Het meeste fileleed speelt zich af in en om Rotterdam (64 uur), de A13 staat bovenaan in de lijst. Die ‘snel’-weg herinner ik me nog goed :-( …

tomatensoep met papaja

Bremen en files

Ook in Duitsland zijn cijfers gepubliceerd uit hetzelfde rapport. Bremen komt er goed vanaf met plaats 19: in 2014 zou je hier 25 uur in de file staan (plek 1: Keulen met 65 uur).
Nu heb ik in Bremen nooit last van file, omdat ik alles op de fiets doe haha. Dus of die 25 uur per jaar klopt? Als je gaat rekenen, dan kom je uit op zo’n 4 minuten per dag. Uhh … is dat niet gewoon wachttijd bij het stoplicht :-) ??

Fietsen in Bremen: perfect!

Maar goed, ik pak dagelijks de fiets en heb dus geen last meer van files. En fietsen kun je hier perfect!
Er zijn zogenaamde Fahrradstraßen in Bremen, waar automobilisten slechts 30 km per uur mogen rijden, en die vaak weinig stoplichten hebben. Ze lopen meestal parallel aan doorgaande straten waar het meeste autoverkeer zich bevindt. Fietsen in zo’n fietsstraat is veel prettiger dan in die doorgaande straten.

Fietspad, Bremen Domshof
Fietspad, Bremen Domshof

Er zijn veel fietspaden in Bremen, die soms gedeeld worden met de voetgangers. Dat betekent dat de fietsbel nog wel eens gebruikt wordt als je als voetganger door een fietser gepasseerd wordt. Toen ik hier net woonde, schrok ik me een ongeluk elke keer als ik een fietsbel hoorde, en verwachtte de verwensingen die in Nederland vaak met fietsbellen gepaard gaan. Maar hier in Bremen gaat dat anders: de passerende fietser bedankt je vriendelijk met een ‘Danke schön’ als hij/zij voorbij komt. De eerste keer dat dat gebeurde, dacht ik dat het uniek was. Inmiddels weet ik dat het hier doodnormaal is, en roep zelf ook snel een dankwoord als ik al bellend voorbij fiets.

Tja, als ik dit zo teruglees, komt het over alsof ik een enorme hekel heb aan alle Nederlands weggebruikers. Dat is natuurlijk niet zo! En er zijn vast blog-lezers met positieve ervaringen op de Nederlandse weg.

De Wümme (Blockland)
De Wümme (Blockland)

Ook in Nederland kun je prima fietsen. Vooral de fietstochten (bijv. knooppunt-routes) zijn perfect. In België ook trouwens. Helaas heb je zoiets (nog) niet in Bremen. Er zijn wel uitgestippelde fietsroutes, maar die zijn vaak best lang, te lang naar mijn zin. Dus fiets ik gewoon mijn eigen routes hier, met als favoriet een rondje langs de Wümme door Blockland. En dan in de zomer even langs ‘Snuten Lekker‘ voor een heerlijk biologisch glutenvrij ijsje.

Soepie?

Wat heeft fietsen met soep te maken? Nou, helemaal niets ;-)
Toch volgt nu een recept voor een Aziatisch getinte tomaten papaya soep. Het recept is niet helemaal van mezelf: ik heb het afgekeken van mijn Duitse lowcarb held Patric Heizmann. Maar ik heb het recept wel een beetje getweakt. Zo heb ik kokosmelk toegevoegd om een romiger soep te krijgen en meer gezonde vetten toe te voegen.

O ja, deze soep is zowel warm als koud erg lekker. Dus bij warm weer kun je deze tomaten papaja soep net als een Spaanse gazpacho goed gekoeld op tafel zetten.


Tomaten papaja soep

22 KH

Bereidingstijd: 20 minuten

tomatensoep papaja kokos

Je hebt nodig voor 2 personen:

1 ui
1 stukje gember van ong. 1 cm
gemalen chilivlokken naar smaak
100 ml kokosmelk
1 pakje gezeefde tomaten
100 gr papaja
1 tl tamari
kokosolie om te bakken
garnering: kokosvlokken, sesamzaad, verse basilicum of koriander

Zo maak je het:

 1. Pel en snipper de ui. Maak de gember schoon en hak ze fijn. Maak de papaja schoon en snijd het vruchtvlees in blokjes, houd een paar blokjes papaja voor garnering apart.
 2. Verhit een beetje kokosolie in een (soep)pan en bak de ui en gember een paar minuten. Voeg de chilivlokken toe en roer even om.
 3. Voeg nu toe: gezeefde tomaten, kokosmelk, papaja, tamari en ong. 500 ml. water. Breng het geheel aan de kook. Pureer vervolgens de soep met behulp van een staafmixer.
 4. Doe de tomaten papaja soep in twee kommen. Leg de achtergehouden papaja er voorzichtig op en bestrooi met kokosvlokken en/of sesamzaad, maak af met een basilicumblaadje en/of koriander.

Tips:

 • Vervang de papaja door mango.
 • Halveer een paar kerstomaten en doe ze door de soep.
 • Geen verse kruiden in huis? Neem dan gewoon de gedroogde versie.
 • De tomaten papaja soep kan ook koud gegeten worden. Lekker in de zomer als het warm is!
 • Nog een koude soep is de komkommersoep.

(Vrij naar een recept van Patric Heizmann / Ich bin dan mal schlank)

Vrij van gluten, lactose, noten en toegevoegde suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm en Paleo.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...


 

4 reacties

 1. Janny

  Hi Conny, bedankt voor deze lekkere soep. Voor mij was het een kennismaking met de papaya. Verrassende smaak, gemakkelijk te verwerken. Ga ik beslist vaker gebruiken, lijkt me zeer veelzijdig.

 2. Marianne

  Hmm.. wat een lekker receptje, die ga ik zeker ’s proberen! Leuk om ook wat meer over Bremen te lezen – ik heb gemengde herinneringen aan die stad..Heel lang geleden belandde mijn vader daar ooit in een ziekenhuis en wachtten mijn moeder en ik zijn herstel af n zo’n enorm groot hotel, heel jaren ’50 – kan me de naam niet meer herinneren. Wat ik me wel herinner is een tentje op een heel groot plein waar moeder en ik voor het eerst van ons leven bock/bratwurst aten :)

  1. Hi Marianne!
   Dat kan ik me goed voorstellen, die gemengde gevoelens. Het is nooit leuk als een dierbare in het ziekenhuis belandt, maar het lijkt me extra moeilijk als dat in het buitenland gebeurt. Ik hoop dat het allemaal is goed gekomen.
   Het worsten-tentje op het grote plein bestaat vermoedelijk nog steeds, als je tenminste het plein in het centrum bedoelt. En als dat zo is, dan is dat volgens kenners de beste ‘Bratwurstenbude’ van de stad. Jullie hebben toen dus een goede keuze gemaakt ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *