Courgetti ‘bolognese’ – vegan natuurlijk!

courgetti bolognese zonder vlees met tempeh

De laatste tijd ben ik me meer en meer in de vegane keuken aan het verdiepen. Het is leuk om te lezen hoe creatief die vegane recepten vaak zijn. Stond de veganist vroeger gelijk aan tofu-eter, tegenwoordig is er wel wat meer loos in de vega-keuken.

Vegan is meer dan tofu

Omdat veganisten over het algemeen zeer bewust met het milieu, en met hun eigen gezondheid omgaan, kun je veel vegane voedingsmiddelen die niet zo voor de hand liggen, in de bio-winkel kopen. Dat groente en fruit vegan is, dat weet iedereen. Maar er bestaan interessante dingen waar ik ook nog niet eerder van gehoord had, zoals kala-namak, of carob (zie wist-je-dat). Dan is natuurlijk mijn interesse meteen gewekt en wil ik het zelf wel eens uitproberen. Hoewel ik helemaal niet vegan ben en ook niet van plan ben het te worden.

In één van mijn vorige blogs vertelde ik al dat ik een paar kookboeken van de Duitse Attila Hildmann uit de bieb had meegenomen (heb je de carob rijstkoekjes al geprobeerd) ? Attila is dé hippe vegane goeroe in Duitsland op dit moment.
En die Attila, die kookt best lekker! Alleen wel veel met tofu, zeker zijn eerdere boeken. En tempeh vind ik echt heel lekker, maar tofu kan ik niet ontzettend warm van worden.

twee veganistische Duitse kookboeken van Attila Hiltmann

Whatever you do …

Toen ik jaaaaren geleden bij mijn familie in Canada op bezoek was, en mee uit eten werd genomen naar een vegan restaurant in Toronto, sprak mijn nichtje de legendarische woorden: “Have fun, and whatever you do, don’t eat the tofu”. En aan die slogan houd ik me nog steeds 😀 .

Pasta? Maar dan wel koolhydraatarm!

Nu ik toch zo lekker bezig was om Attila’s recepten uit te proberen, heb ik er nog eentje onder handen genomen: de tofu bolognese uit het kookboek Vegan for Fun. Alleen weer helemaal verbouwd dus, dat recept. Ik kan het gewoon niet laten, moet altijd mijn eigen draai aan recepten geven.

Om te beginnen heb ik de spaghetti vervangen door courgette (of courghetti, ik weet eigenlijk niet hoe je dat schrijft). Je weet wel, pasta-slierten van courgette, a.k.a. zoodles. Ik maak ze met mijn Spirelli, te koop bij o.a. Bol.com. Courgetti maken is de simpelste én lekkerste manier om in één klap veel koolhydraten uit te sparen. En zo krijg je meteen een extra berg gezonde groente binnen! Courgetti is veelzijdig” kijk hier voor meer recepten!

veganistische courgetti met saus van tempeh

Tofu wordt tempeh

Tja, en dan die tofu hè. Die heb ik toch maar vervangen door tempeh. Als je de tempeh grof verbrokkelt en voor het bakken bestrooit met smoked paprika, dan krijg je er een lekkere pittige smaak aan. Veel lekkerder dan ‘beest’-gehakt, als je het mij vraagt.
Meneer Attila heeft zijn bolognese-saus gemaakt met rode wijn en agavesiroop. Nou, die rode wijn, die houden we erin ha ha, de agavesiroop inclusief de koolhydraten gooien we eruit. Proef je toch niks van.

En dit is dan het eindresultaat. Een heerlijke vegane koolhydraatarme pasta: courgetti bolognese, die misschien beter courgetti tempeh-nese of courgetti veganese kan heten!

P.S. Ik zal binnenkort eens een tofu-recept van meneer Attila uitproberen. Tot nu toe is alles wat ik uit zijn kookboeken maak erg lekker. Dus wie weet kan Attila me van mijn tofu-fobie afhelpen … of heb jij tips?

P.P.S. (maart 2016): het is gelukt! Zowaar een tofu-gerecht wat ik wél lekker vind. Vegane tofu-roerei staat nu ook op de blog!


Vegane courgetti ‘bolognese’

courgetti bolognese zonder vlees met tempeh

25 KH

Bereidingstijd: 30 minuten

 

 

Je hebt nodig voor 2 personen:

1/2 blok tempeh (200 gr)
1 tl smoked paprika
1 kleine ui
1 teentje knoflook
4 zongedroogde tomaatjes (optioneel)
1 el tomatenpuree
snuf (Himalaya) zout, vers gemalen peper
1 tl gedroogde oregano
150 ml gezeefde tomaten
een scheut (50 ml) rode wijn
kokosolie om te bakken
2 biologische courgettes

Zo maak je het:

  1. Draai met behulp van de Spirelli de courgettes boven een kom of vergiet tot courgetti. Zet apart.
  2. Pel en snipper de ui en de knoflook. Snijd de zongedroogde tomaatjes in reepjes. Snijd de tempeh in kleine brokjes (ofwel, niet netjes). Bestrooi de tempeh met de smoked paprika.
  3. Verhit wat kokosolie in een koekenpan en bak de tempeh zo’n 5-8 minuten tot ze begint te kleuren. Voeg dan de ui en knoflook toe en bak 2 minuten mee. Voeg nu de zongedroogde tomaatjes en tomatenpuree toe en bak nog even mee.
  4. Blus de tempeh af met de rode wijn. Laat indien nodig even inkoken tot het vocht zo goed als verdwenen is. Voeg dan de gezeefde tomaten toe met de oregano en zout en peper, en warm goed door.
  5. Verhit nog een beetje kokosolie in een andere ruime koekenpan en roerbak de courgetti tot ze goed warm is, dit duurt 2-3 minuten. Niet te lang in de pan, anders wordt de courgetti te vochtig!
  6. Verdeel de courgetti over twee borden, en schep de bolognese saus erop. Garneer met zwarte olijven en pijnboompitjes.

Tips:

  • Garneer de courgetti met olijven en geroosterde pijnboompitjes.
  • Liefhebbers kunnen extra geraspte kaas over de pasta strooien (kaas = geen carbs). Dan is de pasta niet meer vegan.
  • Je kunt de tempeh vervangen door tofu voor een pasta tofunese.
  • Ook lekker: een paar eetlepels ajvar door de saus!
  • Heb je rode wijn over? Ik zeg: lekker ’n glaasje inschenken bij deze Italiaanse maaltijd. Cin cin!

Vrij van gluten, lactose, noten en suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij?
[Totaal: 1    Gemiddelde: 5/5]

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*