Zoete aardappel sandwich met tempeh en pindasaus

zoetel aardappel sandwich tempeh pindasaus lunch

Een paar maanden geleden heb ik jullie deelgenoot gemaakt van één van de mislukkingen in de keuken van Con-serveert. Want alle recepten worden getest, en het bereiden ervan gaat lang niet altijd in één keer goed. Die mislukking? Dat was een zoete aardappel sandwich uit de broodrooster.

zoete aardappel sandwich pindasaus

Sandwich maar geen brood

Ik berichtte jullie er hier over. Mijn zoete aardappel kwam uiteindelijk zwartgeblakerd en nog steeds keihard uit de toaster. Niet meer eetbaar.
Maar het idee liet me toch niet los. En dus heb ik het weer geprobeerd. Want laten we wel wezen, hoe moeilijk kan het nu zijn?

Nou, niet moeilijk dus.
Na wat experimenteren is het gelukt om eetbare bataat uit de toaster te krijgen. En dat opent dus een hele wereld voor de low-carber. Want brood had je natuurlijk alláng gedag gezegd. En eerlijk gezegd mis ik het brood op zich niet, maar wel het lekkere beleg erop, en het gemak waarmee je ’s middags een sandwich voor de lunch klaar kan maken.

sandwich zoete aardappel tempeh avocado

Tips zoete aardappel sandwich

Waar moet je op letten als je zoete aardappel in de broodrooster klaarmaakt:

  • Snijd de zoete aardappel in niet te dikke, maar ook niet te dunne plakken. Ongeveer een halve centimeter is goed. Dikker = ongaar, dunner = verbrand.
  • Blijf erbij! Als je ineens een licht aangebrande lucht in je keuken ruikt, dan ben je te laat …
  • Zodra er bruine blazen op de aardappel komen, haal je ze uit de broodrooster.
  • Laat ze afkoelen voordat je ze belegt (garen ze nog een beetje na).

Mijn broodrooster (een hééél oudje, ik weet niet eens meer hoe lang ik ‘m precies heb) doet er drie keer over.

pindasaus zelfgemaakt gezond

Mega-makkelijk: koolhydraatarme pindasaus

En dan het beleg. Ik heb gekozen voor een Aziatisch tintje, met tempeh en avocado. En … er wordt vaker naar gevraagd … zelfgemaakte pindasaus of satehsaus. Deze hier kun je warm of koud eten en is in een mum gemaakt. De pindasaus bevat per portie 5 koolhydraten. Vergelijk dat maar eens met gekochte kant en klare pindasaus uit een pot … 25 KH!

Omdat je mooie laagjes maakt als een soort clubsandwich, ziet de zoete aardappel sandwich er ook nog eens prachtig uit. Pak dus je mooiste servies erbij, en je hebt een feestelijke lunch. Of maak dit gerecht als onderdeel van een bruch of buffet. Iets voor Pasen?


Zoete aardappel sandwich metzoetel aardappel sandwich tempeh pindasaus lunch
tempeh en pindasaus

35 KH

Bereidingstijd: 25 minuten

Je hebt nodig voor 2 personen:

1 grote zoete aardappel
100 gr tempeh
1/2 tl gerookt paprikapoeder
1 avocado
8 kerstomaatjes
1 klein handje pinda’s, gehakt
1 bosuitje
kokosolie om te bakken

Voor de pindasaus:
2 el natuur-pindakaas met stukjes
1 tl tamari
1 tl sambal
sap van een halve limoen
1/2 tl knoflookpoeder
1/2 tl gemberpoeder (djahé)

Zo maak je het:

  1. Meng voor de pindasaus alle ingrediënten in een kommetje. Voeg indien nodig een scheutje water toe om de juiste consistentie te krijgen.
  2. Schil de zoete aardappel en snijd hem in lange plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Je hebt 6 plakken nodig (van de rest maak je bijvoorbeeld een lekkere warme smoothie).
  3. Snijd de tempeh in dunne plakken en bestrooi met de gerookte paprikapoeder. Maak de avocado schoon en snijd ze in dunne repen. Halveer de kerstomaatjes en snijd het bosuitje in ringetjes.
  4. Verhit wat kokosolie in een pan en bak de plakken tempeh in een paar minuten goudbruin. Neem uit de pan en laat afkoelen.
  5. Toast de plakken zoete aardappel in een broodrooster op de hoogste stand. Herhaal dit net zo lang totdat de bataat bruine blazen krijgt (mijn toaster doet er drie keer over). Laat de plakken afkoelen.
  6. Leg een plak zoete aardappel op een bord en verdeel er een beetje pindasaus op. Beleg dan met tempeh, avocado, tomaatjes en bosui. Leg er weer een plak zoete aardappel op. Beleg dit nog een keer en maak zo laagjes.
  7. Bestrooi de bataat sandwich met de gehakte pinda’s en bosui-ringetjes. Druppel de rest van de pindasaus erover.

Tips:

Vrij van gluten, lactose en suiker.
Geschikt voor koolhydraat-gereduceerd.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij?
[Totaal: 1    Gemiddelde: 5/5]

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*