Rode kool ovenschotel met knolselderijpuree

rode kool ovenschotel met knolselderijpuree kaas en walnoten

Zo’n Hollandse pot eter ben ik niet. Nooit geweest. Er is één ding dat ik letterlijk niet door mijn keel krijg, en dat is zuurkool. Dat was ook het enige dat ik als kind niet hoefde te eten, want ik kon het niet eens binnenhouden …
Vroeger heb ik in West Friesland gewoond, en daar wordt veeeeeel zuurkool gefabriceerd … de lucht alleen al zorgde ervoor dat ik vaak een omweg op de fiets nam!
Ik kan me ook nog goed de koolcampagne tijd herinneren, als de boeren met hun trekkers direct van hun land de weg op gaan met hun geoogste kolen. Spekglad kon het dan zijn, vaak nog gladder dan met sneeuw en ijs op de weg.

Rode kool

Van alle koolsoorten vind ik rode kool nog het lekkerst. En dan niet uit een potje, want daar zit vaak van alles in wat ik liever niet eet. Ook zitten er vaak meer koolhydraten in dan in verse rode kool. Ik koop een hele rode kool, pak mijn grootste pan die ik heb, en kook de hele gesneden kool in wat water met een scheutje appelazijn tot ze zacht is. De toevoeging van azijn zorgt ervoor dat de kool zachter wordt, en dat de kleur mooi behouden blijft. Na het koken verdwijnen er een aantal dozen met rode kool in de vriezer, zo kan ik er lekker een paar weken van eten.

De kleur van rode kool, eigenlijk meer paars, komt door de zogenaamde antocyanen in de kool. Deze antocyanen zijn gezond! Ze hebben een ontstekingsremmende en anti-oxiderende werking. Daarnaast is rode kool rijk aan vitamines (C, E en K), ijzer, bètacaroteen, kalium, calcium en foliumzuur. Rode kool zou verder helpen bij keel-aandoeningen en heesheid, maar ook bij reuma en jicht, en bij maag- en darmproblemen.

2015-02-rodekool-ovenschotel

Knolselderijpuree

Deze rode kool ovenschotel heeft een puree gemaakt met knolselderij in plaats van aardappels. Dat scheelt een hoop koolhydraten. Van knolselderij kun je prima puree maken: klein scheutje amandelmelk erbij en stampen maar. Deze puree blijft iets grover van structuur maar smaakt er niet minder om. Door de toevoeging van walnoten krijg je een lekkere ‘kraak’  bij de smaak, en de blauwe kaas geeft je rode kool ovenschotel wat meer pit.


Rode kool ovenschotel met knolselderijpuree

rode kool ovenschotel met knolselderijpuree kaas en walnoten30 KH

Bereidingstijd: 15 minuten (plus 15 minuten oventijd)

 

 

Je hebt nodig voor 2 personen:

1 rode ui
400 gr rode kool (reeds gegaard)
1 peer
100 gr blauwe kaas
1 handje walnoten
300 gr knolselderij
1 scheutje amandel- of sojamelk
1 flinke klont roomboter
olijfolie om in te vetten
kokosolie om te bakken
kruiden: nootmuskaat, peterselie, zout, peper

Zo maak je het:

  1. Vet een ovenschaal in met een klein beetje olijfolie. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Maak de knolselderij schoon, snijd ze in blokjes en kook ze in 10 minuten gaar. Voeg een scheutje melk, zout, peper, peterselie en een snufje nootmuskaat toe, en stamp tot een grove puree.
  3. Pel en snipper de ui en bak ze in een klein beetje kokosolie een paar minuten tot ze zacht is. Meng de ui door de (reeds klaargemaakte of ontdooide) rode kool.
  4. Was de peer goed, haal het klokhuis eruit en snijd ze in blokjes. Voeg de peer toe aan de rode kool en meng het geheel. Hak de walnoten grof. Snijd de blauwe kaas in blokjes.
  5. Doe de rode kool in de ovenschaal. Verdeel dan de knolselderijpuree erover. Strooi vervolgens de blauwe kaas en de walnoten erover. Verdeel een klont boter in kleine stukjes over de schotel, en schuif de schotel in de oven.
  6. Bak de rode kool ovenschotel in ongeveer 15 minuten gaar.

Tips:

  • Vervang de peer door ander fruit zoals appel.
  • Gebruik in plaats van blauwe kaas eens feta, of cheddar in blokjes.
  • Hier vind je nog meer ovenschotels.

Vrij van gluten, lactose en suiker (bevat wel natuurlijke suikers).
Geschikt voor koolhydraatbeperkt en Primal.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij?
[Totaal: 2    Gemiddelde: 2/5]

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*