Griekse fetataart met salade

Griekse fetataart met salade

Eeeeindelijk !!!!! Dit weekend was het dan eindelijk winter. Eerst een paar dagen lekkere vrieskou, dus het was warm aankleden voordat ik op mijn fiets sprong.

Winter in Bremen

En zaterdag dan eindelijk sneeuw. Manlief en ik hebben meteen de snowboots van de vliering gehaald en zijn gaan wandelen in de sneeuw, heerlijk! En maar goed ook dat we dat meteen gedaan hebben, want zondag is alle sneeuw alweer weg gedooid. En vandaag is het weer een ouderwetse druilerige dag :-(

Ik ben gek op koud weer. Liever te koud dan te warm, zeg ik altijd. Tegen kou kun je je immers goed kleden. Als het overdag onder nul blijft, dan vis ik de super-thermo sokken weer uit mijn kast die ik lang, lang geleden van mijn oom heb gehad. En als ik die draagt dan is het onmogelijk om koude voeten te krijgen. Ik denk dat ik die sokken al zeker twintig jaar heb, als het niet langer is. Ik ben er zuinig op en draag ze alleen als het echt koud is.

Sneeuw in Bremen in de wijk Oberneuland
Sneeuw in Bremen

Voormalig Zuivelbureau recept

Ondanks -of misschien wel juist vanwege- het winterweer heb ik een zomers recept gemaakt.
Toen ik nog in Nederland woonde en werkte, en nog niet koolhydraatarm at, maakte ik deze fetataart met mijn verjaardag om op mijn werk te trakteren. Er zijn vast nog wel oud-collega’s die zich dat kunnen herinneren :-) . Die taart viel nogal goed in de smaak, regelmatig werd ik naar het recept gevraagd. Hoog tijd om dit recept om te bouwen naar een koolhydraatarme versie die ook nog eens tarwevrij / glutenvrij is, en dat is goed gelukt. Het is een behoorlijk kazige taart geworden (is dat goed Nederlands?), dus als je van kaas houdt, is dit een aanrader. Toch levert een kwart van deze taart je slechts 8 koolhydraten op.

Griekse fetataart recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Het originele recept stamt trouwens uit het kookboekje ‘Maak het lekker met kaas’ uit 1991 van het voormalig Zuivelbureau, tegenwoordig NZO (Nederlandse Zuivel Organisatie). Wist je trouwens dat de Nederlandse zuivelindustrie al in 1953 voet aan de Duitse grond heeft gezet met de creatie van Frau Antje ? En ze bestaat nog steeds hier. Voor de Duitsers is het een zeer bekend merk dat onlosmakelijk met Nederland is verbonden. Tegenwoordig is er voornamelijk boter van het merk Frau Antje te krijgen, en soms kaas.

Griekste fetataart

Terug naar de fetataart. Hij is machtig! Veel kaas = veel eiwitten = verzadigd gevoel na het eten.
Je kunt deze Griekse fetataart als hoofdmaaltijd serveren met een eenvoudige Griekse salade. Krijg je ook nog je vitamientjes binnen. Een kwart van de taart (doorsnee 23 cm), is voldoende voor 1 persoon, daarom is dit recept bij uitzondering niet voor 2 maar voor 4 personen geschreven.
De taart kan zowel warm als koud gegeten worden, ik zelf vind de taart koud het lekkerst.


Glutenvrije fetataart met Griekse salade

3,5 KH (fetataart, per persoon) & 6 KH (salade, per persoon)

Bereidingstijd: 10 minuten (plus 30 minuten oventijd)

Fetataart met Griekse salade

Je hebt nodig voor 4 personen:

Voor de fetataart:
250 gr feta
100 gr geraspte pittige kaas
100 gr roomboter
200 gr Griekse yoghurt
3 eieren
3-4 el amandelmeel
2 el gemalen lijnzaad
1/2 tl (wijnsteen) bakpoeder

Voor de salade:
10 kerstomaatjes, gehalveerd
1/2 komkommer, geschild en in blokjes gesneden
10 kalamata olijven, gehalveerd
1 el olijfolie
versgemalen peper en zout

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snijd de feta in hele kleine stukjes, je kunt ze eventueel ook raspen. Smelt de boter in een steelpannetje, maar laat niet bruin worden.
  3. Klop de eieren met een vork los in een kom. Roer eerst de gesmolten boter en dan de yoghurt erdoor. Voeg dan de feta en de geraspte kaas toe en roer goed door. Voeg dan de amandelen, het lijnzaad en het bakpoeder toe en roer nogmaals goed door.
  4. Schep het mengsel met een lepel in een ingevette bakvorm (ik gebruik een siliconen bakvorm met doorsnede 23 cm). Strijk het mengsel glad. Bak de taart in 25-30 minuten goudbruin.
  5. Meng ondertussen voor de salade de komkommer, tomaatjes en olijven en bestrooi met zout en peper.
  6. Dien de taart op vergezeld van de salade, die je op het bord nog besprenkelt met de olijfolie.

Tips:

  • De fetataart is machtig, een kwart van de taart is in principe voldoende voor 1 persoon. Dan houd je dus een halve taart over :-), die afgekoeld in blokjes gesneden ook als hartige koolhydraatarme snack geserveerd kan worden (leg er evt. een olijf op en zet deze vast met een prikker).

Vrij van gluten en toegevoegde suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm, keto, LCHF en Primal.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij (anoniem)?
[Totaal: 4    Gemiddelde: 1.5/5]

Al geprobeerd?

Conny (zeg maar Con) roert in de pannen in haar koolhydraatarme keuken in Bremen, Duitsland. Ze is gek op koffie (#geendagzonder), 75% vega, 20% vegan, 5% vis eter (of zoiets) en een heuse bosbessen fetisjist. Verder zie je haar elke dag wel ergens fietsen en/of wandelen, bespeelt ze regelmatig haar E-piano, en houdt ze enorm van muziek, films, koken, eten en fotograferen. Haar motto: ‘Eten en laten eten’.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *